Kapcsolataink

A teljesség igénye nélkül, itt csak a legfontosabb kapcsolatokat soroljuk fel. A MAB kiterjedt kapcsolatokat tart fenn a felsőoktatás minőségbiztosításával foglalkozó fontosabb nemzetközi szervezetekkel. Az ENQA (Európai Minőségbiztosítási Szervezetek Szövetsége a Felsőoktatásban) Szántó Tibort, a MAB főtitkárát választotta alelnöknek a 2007 szeptember és 2010 szeptembere közötti időszakra. Az ENQA az Európai Unió támogatásával működik, tagjai a Bologna-nyilatkozatot aláíró országok (felső)oktatási minőségbiztosítási szervezetei, így a MAB is. Az ENQA dolgozta ki, más európai szervezetekkel együtt, az Európai sztenderdek és irányelveknek nevezett alapdokumentumot, mely az intézmények belső minőségbiztosítását, a külső minősítő illetve akkreditáló szervezetek minőségbiztosítási eljárásait és a minőségbiztosítást végző szervezetek saját minőségbiztosítását határozza meg. Az Európai sztenderdeknek való megfelelés befolyásolja a magyar minőségbiztosítást és a MAB munkáját, és ez az ENQA tagság feltétele is.

A minőségbiztosítási szervezeteket az egész világon összefogó hálózat az INQAAHE (Felsőoktatási Minőségbiztosítási Szervezetek Nemzetközi Hálózata), melynek vezető testületében 2004-2007 között Szántó Tibor, a MAB főtitkára dolgozott. Az INQAAHE kétévente világkonferenciát tart. (A 2001. évi konferenciáról a Bangalore címszó alatt számolunk be, a 2003. évi konferenciáról szóló összefoglaló az INQAAHE konferencia, Dublin, a 2005-ös konferencia összefoglalója Wellington alatt olvasható.) Az e konferenciák közötti első, a jövőben szintén kétévente megrendezendő munkaülést 2000 májusában Budapesten rendeztük.

A harmadik fontos nemzetközi, európai szervezet az EUA (Európai Egyetemek Szövetsége, a CRE és a CEURC, az Európai Rektori Konferencia egyesülésével jött létre), melynek a legjelentősebb és legelismertebb tevékenysége az erre jelentkező európai egyetemek és főiskolák minőségértékelése (auditálása). 15 magyar egyetem és a Magyar Rektori Konferencia tagjai az EUA-nak, és közülük eddig a KLTE-t (ma a Debreceni Egyetem része) és a JATE-t (Szegedi Tudományegyetem), majd 2007-ben a Corvinus Egyetemet értékelték. Róna-Tas András az EUA intézményértékelési program vezető testületének sok éven át volt a tagja, ő és Bazsa György látogató bizottsági tagként rendszeresen közreműködtek intézmények értékelésében. Rozsnyai Krisztina, a MAB külkapcsolataival foglalkozó szakreferense, látogatóbizottsági titkárként szintén közreműködik intézményi értékelésben , és 2007-től 2011-ig az Intézményértékelési Program irányító bizottságának tagja volt. Bazsa György több éven át a CEEN irányító bizottságának tagja volt, Rozsnyai Krisztina kezdettől fogva a szervezet főtitkára.

A MAB további jelentős külkapcsolata a felsőoktatási minőségbiztosítás Közép- és Kelet-Európai Hálózata alapításában való közreműködése, mely 2000 őszén Budapesten fogalmazódott meg. A CEE Network egy nemzetközi és 18 ország 26 akkreditációs szervezetét foglalja magába. Bazsa György a CEEN irányító bizottságának tagja, Rozsnyai Krisztina a szervezet főtitkára (www.ceenetwork.hu).

Az EAIR (Európai Felsőoktatási Szövetség) nemcsak minőségbiztosítókat, de a felsőoktatás egyéb területeivel foglalkozó szakembereket is tömöríti. Nevével ellentétben a világ minden tájáról vannak tagjai. A MAB rendszeresen képviselteti magát az éves, több száz résztvevő számára rendezett konferenciákon, melynek egyik állandó szekciója a minőségbiztosítás legújabb fejleményeit vizsgálja. A 2002-ben Prágában rendezett kongresszuson a közép- és kelet-európai régió játszott főszerepet, Rozsnyai Krisztina szekcióvezetőként vett részt a konferencián. (Beszámoló a konferenciáról.)

A MAB tagja volt a Phare Multi-Country programot irányító konzorciumnak. Ez a program két éven keresztül külön-külön foglalkozott a Phare országok felsőoktatási intézményeinek minőségbiztosításával, illetve az intézményirányítás kérdéseivel.

 

Honlapunkon 2010. május 20-a óta Ön a . látogató.

 1013 Budapest, Krisztina krt. 39/B IV. em. | 1439 Budapest, Pf. 635 | Telefon: 344 0314, 413 0760 | Fax: +36 1 344 0313 | E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Copyright © 2012 MAB. Minden jog fenntartva.

Készítette: PolarSys Honlapkészítés | Joomla 1.7 Templates